Állattartás

Sertéstelepek építése

Magyarországon az 1960-as évek óta négy típustechnológia szerint honosodott meg a nagyüzemi sertéstartás: Agrokomplex, Bábolna, ISV és Mezőpanel szisztémával. A jellemzően zárt tartásra szakosodott rendszerek pavilonos elrendezésű, könnyűszerkezetes, gyakran előre gyártott panelekből épültek.

Az állattartó telepek építésének alapvető szempontjai az állatok faja, fajtája és létszáma. A sertéstelepek tervezésében és kivitelezésében az állatállomány életciklusai és a feldolgozás célja szerint építkezünk: a telep kiképezése a megtermékenyítéstől a vemhességen és szoptatáson át az elválasztásig és a hízlalásig követi a sertés tenyésztés fázisait. A rendszer-integrált elhelyezési technikákat az egyes fejlődési ciklusok szerint építjük be.

Az elhelyezés mellett az istálló típusa, a tervezett csoportok létszáma, az alom fajtája, a közlekedési rend, valamint a logisztika határozza meg egy sertéstelep arculatát. Cél a napi működés optimalizálása: az állatok gondozásának, etetésének és itatásának megkönnyítése.

A sertéstelepek sikere elsősorban technológiai kérdés, nem csupán a tenyésztett fajta jellemzőitől függ. Éppen ezért a tervezés srán a létesítmények anyag-, víz- és energiagazdálkodásának hatákonysága a fő szempont. A takarékosság elvére építő koncepciók az EU normáknak megfelelően biztonságos és hatékony megoldásokat kínálnak a kiváló minőségű hazai sertés tenyésztésére.

Baromfitelepek építése

Baromfitartó épületek tervezése és kivitelezése során kulcsfontosságú a megefelelő méret és arányok megválasztása. Kisállatról lévén szó, sok tízezer baromfi is elfér egy közepes méretű gazdaságban. Éppen ezért a létesítmények szellőzésének megoldása a telepek hatékonyságának egyik kulcsa.

Az épületek egyik fő eleme az automatizált etető- és itatórendszerek, melyek már a könnyűszerkezetes, acélvázas technológiával is beépíthetők. A kiegészítő funkciók ugyanígy külön tervezést igényelnek: anyagmozgatási, rakodási és szállítási feladatok ellátására kiszolgáló létesítményeket kell kialakítani.

A baromfi nevelés életciklusaihoz igazodva a baromfitelepek speciális egységenként működnek. Egyik fő funkció a keltetés, melynek technológiai feltételeit Magyarországon több módszer szerint biztosíthatjuk. A telepek létrehozásakor a választott módszer szerinti technológiával tervezünk. A broilercsirke ágazatban keletkező tenyésztojásokból a belga Petersmite, a holland Passreform vagy az amerikai Chickenmaster keltetőgépekben kelnek ki a naposcsibék.

Vállaltunk a legszigorúbb higiéniai és állatbiztonsági igények szerint vállalja a baromfitelepek tervezését és építését.

Szarvasmarha telepek építése

Bár a vágómarha-tenyésztés Magyarországon már a középkori időktől fogva főként export-ágazat, tertermelés céljából jelentős hazai felvevőpiaccal számolhatunk. Növendék-tartás, tehenészet vagy húsmarha tenyésztés: építészeti lehetőségeinkkel hatékony megoldásokat nyújtunk bármely célnak megfelelő istállórendszerek kivitelezésében. A leggyakoribbak a nyitott szarvasmarha telepek, amelyek természetes szellőzést biztosítanak alacsony üzemeltetési költségek mellett, minimális felügyelettel. A pihenőboxos, félig nyitott karám kényelmes életteret biztosít a szarvasmarháknak, az etetőutak és a trágyaeltávolítás a karám kiképzéséhez igazodik.

A lábasjószág jellemzőire való tekintettel az istállók rendszerint földszintes elrendezésűek, praktikusan hosszúkás kiképzéssel a kifutók kialakítása miatt.

Anyagukat tekintve a könnyűszerkezetes megoldásoktól a vasbeton elemekig többféle megoldással épülhetnek, a megrendelői igényeknek megfelelően.

A szarvasmarha telepek fő munkafolyamatainak automatizálása a kivitelezés szerves része. A gépi etetés, itatás, almozás és a fejés technológiai és higiéniai követelményei szerint a megrendelővel közösen tervezzük meg ezek elhelyezését, a választott gépészeti megoldások paraméterei szerint.

Különösen helyigényes a szállítás és a rakodás biztonságos kivitelezése, ezért a telepek megtervezéséhez a leghatékonyabb logisztikai megoldásokat ajánljuk.

KAPCSOLAT