Hűtőházak építése

Specialitásunk a hűtőterek építése a tervezéstől a kulcsrakész kivitelezésig. Az elmúlt több mint harminc év során a hűtőtárolási igények kielégítésének minden szintjén jelentős szakmai tapasztalatokkal gazdagodtunk, kis- és közepes vállalkozások és nagyüzemek generálkivitelezőjeként.

Az élelmiszerek eltarthatóságának növelésére régóta használt eljárás a hűtés. A mindenki számára könnyen elérhető hűtési formát évszázadokig a "pincehideg" jelentette. Az első, hűtésre alkalmas szekrényt feljegyzett adatok szerint William Culan skót orvos találta fel 1755-ben. Ötlete annyira korszakalkotó volt, hogy közel negyven évig ezt az eljárást alkalmazták világszerte.

1792-ben Angliában kezdtek el frissítőitalok hűtésére olyan fiókos szekrényt gyártani, amelynek bordázott bádogborításai közé jeget tettek. Az első jégszekrényt 1801-ben Focard-Chateau találmánya alapján szabadalmaztatták, de ez is csak a jég olvadási sebességének csökkentésére volt alkalmas. A valódi hűtőszekrényt 1834-ben Jacob Perkins találta fel.

Rendszerének lényege: olyan gyorsan párolgó anyagokat használ fel valamilyen más anyag hűtésére vagy fagyasztására, amelyek azután összesűrűsödnek, és veszteség nélkül folytatják körforgásukat a folyamatban. Az elektromosság fejlődésével párhuzamosan a hűtési technológiák is rohamos fejlődésnek indultak. Amerikában már a XX. század elejétől, hazánkban a második világháború után kezdtek igazán elterjedni a hűtőberendezések.

Hűtőház

Hűtőházak építése terén főként a könnyűszerkezetes megoldásokat alkalmazzuk, mélyhűtéses technológiai megoldásoknál elektromos altalajfűtést is beépítünk. Hűtőgépészeti konstrukcióink a legszigorúbb EU normák szerint készülnek.

Az élelmiszeripari hűtési megoldások megtervezése során különösen az alábbi szempontokat vesszük figyelembe:

  • a hűteni kívánt termék jellemzőit,
  • a tárolási sajátosságokat,
  • a hűtött élelmiszer feldogozási technológiáit,
  • a speciális fogyasztói igényeket,
  • a logisztikai folyamatokat,
  • az élelmiszer-biztonsági követelményeket.

Hűtőkamra

A XVIII. század közepének első hűtésre alkalmas szekrényétől az 1934-ben megjelent valódi hűtőszekrényen át a korszerű hűtőberendezésekig hosszú technológiai fejlődés eredménye a mai hűtési rendszerek hatékonysága. Bár a tengeren túl már a XX. század elejétől használták, idehaza a második világháború után terjedtek el a hűtőberendezések. Az igény, mely hajdanán létrehozta a hűtéssel való tárolás eljárásait, minden eddigi szükségletünket felülmúlja: az élelmiszereket nemcsak frissen tartani és tartósítani szeretnénk, hanem minél több értékes tápanyagot szeretnénk megőrizni a hűtés során.

A hűtőkamrák kisebb kapacitású hűtésre alkalmas helyiségek, amelyeket már kész ingatlanok belsejében alakítunk ki. A kamrák alakját és méretét megrendelőink igényei szerint tervezzük meg és építjük fel. A hűtőkamrák építéséhez használt hűtőgépészeti megoldások kiválasztásánál minden esetben költséghatékonyságra törekszünk, a fenntarthatóság érdekében.

KAPCSOLAT